JUNGLE PRIČE
10.04.2017.

Kada je izmlazanje potrebno?

10.04.2017.

Sastavni deo dojenja beba je svakako i izmlazanje mleka. Svaka mama će doći u situaciju da se izmlaza i zato je važno da ovladate ovom tehnikom, a idealno bi bilo da se sa tehnikama izmlazanja upoznate još u trudnoći. 
U porodilištu će Vam pokazati kako ručno da izmlazate mleko, a o tome će vas edukovati i patronažna sestra. 
Danas je proces izmlazanja mleka u mnogome olakšan zahvaljujući pumpicama za izmlazavanje. 

Kada su i zašto pumpice bolji izbor od ručnog izmlazanja? 

U situacijama kada ste često razdvojeni od bebe (zbog posla ili nekog drugog razloga) pumpica je sigurno praktičnije rešenje za vas. 
Ukoliko mama treba da se odvoji od bebe i preskoči podoj ili ukoliko se dojilja vraća na posao, onda je pumpica najbolje rešenje. Na taj način se mleko brzo i efikasno bez prolivanja čuva u sterilnoj posudi i bez rizika da bakterije iz spoljašnje sredine dopru do mleka. 
Prednost pumpica je i u tome što ćete sa manje muke, brže i lakše završiti sa izmlazavanjem. Posebno na početku dojenja, izmlazanje nakon svakog podoja zna da bude prilično zamorno. Zato iskoristite sve prednosti 21.veka i olakšajte sebi život. 

Kada je izmlazanje potrebno?

Sa izmlazanjem mleka treba početi već prvih dana nakon porođaja, da ne bi došlo do začepljenja mlečnih kanala ili zapaljenja dojki (mastitisa). Kod prepunjenosti dojki izmlazanje treba pažljivo izvoditi, na samom početku pod nadzorom ili uz pomoć patronažne sestre. 
Dojke treba izmlazati posle svakog podoja sve dok ne omekšaju, a mleko se može ponuditi bebi na flašicu. Ukoliko je beba sita, mleko se može sačuvati u sterilnoj posudi nekoliko dana u frižideru ili skladištiti do 6 meseci u zamrzivaču. 
U situacijama kada ste odvojeni od svoje bebe, a beba je mlađa od 6 meseci potrebno je da se izmlazate na svaka 3 sata, kako biste održali laktaciju. Mleko se stvara onoliko koliko se troši. To znači da ukoliko beba ne sisa, a vi se ne izmlazate, mleka neće biti. 

Kako izabrati pumpicu za mleko? 

Pumpica treba da je dizajnirana tako da imitira prirodno bebino sisanje. Treba da lako prijanja na sve oblike bradavica i veličine dojki i da stvara dovoljno jak, a opet nežan vacuum koji će efikasno izvlačiti mleko.
Takođe, treba obratiti pažnju na silikon pumpice koji treba da bude mekan i siguran za upotrebu. Kod nas na tržištu mogu se pronaći različite pumpice, a mi vam predstavljamo Tommee Tippee pumpice sa  karakterističnim silikonom, bežnim vakuumom i sa specijalnim naborima na silikonskom delu pumpice.
Tommee Tippee pumpice su izuzetno jednostavne za upotrebu i omogućavaju lako hranjenje beba kad vi niste u situaciji da ih podojite. Paket sadrži sve potrebne delove da se istisne, prikupi, sačuva mleko i nahrani beba.
Tommee Tippee pumpice su jednostavne za upotrebu, praktične su i mogu da se spakuju i ponesu u ručnoj tašni. Samim tim su idealne za putovanja ili za posao.
Izrađene su od ne-toksičnih materijala koji su potpuno bezbedni za vašu bebu. Mekana silikonska čaša prijanja uz sve oblike grudi i omogućava da se mleko sliva direktno u posudu. 
Izuzetno su diskretne pri upotrebi, a omogućavaju optimalan nivo izmlazanog mleka. Mleko može da se prikuplja direktno u bebinu flašicu ili u čaše za skladištenje.

Izmlazanje ručnom pumpicom 

U paketu se dobija pumpica, 1 flašica za bebe, 1 posuda za skladištenje mleka, 6 jednokratnih jastučića za grudi i 1 kutija za sterilizaciju u mikrotalasnoj.
Pumpica se satoji iz 3 dela, tako da je izuzetno laka za sklapanje I održavanje.

Uputstvo:
1. Sastavite pumpicu (prateći fotografiju). Možete da upotrebite flašicu ili čašu za skladištenje, u zavisnosti da li želite da nahranite bebu ili zamrznete mleko.
2. Stavite silikonsku čašu na bradavicu i nežno pritisnite uz dojku.
3. Lagano pritiskajte ručku da stvorite vacuum. Mleko će polako početi da se izmlaza direktno u posudu.

Izmlazanje električnom pumpicom 

Tommee Tippee električna pumpica sadrži samo 3 dela koji se sastavljaju i održavaju. Sjajni rezultati se postižu samo pritiskom na jedno dugme. Pumpica masira bradavicu slično bebinim pokretima usana, tako da se postiže veća količina izmlazanog mleka. Radi na bateriju ili na struju, u zavisnosti da li ste kod kuće ili napolju.
U paketu se dobija električna pumpica, 1 flašica za bebe, 1 posuda za skladištenje mleka, 6 jednokratnih jastučića za grudi i 1 kutija za sterilizaciju u mikrotalasnoj.

Gde kupiti pumpicu? 

Pumpicu možete pronaći u svim bolje opremljenim apotekama, bebi radnjama i online shop-ovima. 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara