JUNGLE PRIČE
24.07.2017.

Škole roditeljstva i priprema za porođaj

24.07.2017.

Danas trudnice imaju na raspologanju mnoštvo škola za trudnice. Mnoge od njih imaju više različitih programa, vežbe, savetovalište, teorijski deo (predavanja stručnjaka), prisustvo očeva...

Neke majke su više plašljive i nesigurne nego druge, neke trebaju disciplinu kada je u pitanju vežbanje (pa i informisanje), a neke jednostavno podršku i umirenje. Mnoge su to sve pronašle u školama za trudnice. Obično traju jedan mesec i najčešće ih posećuju trudnice koje uđu u zadnje tromesečje.

Dok jedni ističu da su majke većinom dobro pripremljene i da zahvaljujući modernim tehnologijama danas imaju pristup svim informacijama, stručnjaci tvrde da to mnoštvo neselektovanih podataka do kojih trudnice dolaze mogu da stvore i kontraefekat.

Šta se to uči u školi za trudnice?

Škole za trudnice najviše liče na mesta podrške gde su trudnice okupljene pod okriljem stručnjaka, kojih ih kroz 1 do 1,5 mesec vode kroz konsultacije, vežbe, masaže, opuštanja, pripremu za porođaj i nude sve informacije koje su vam potrebne i daju odgovore na sva pitanja koja vas mogu zanimati. Naravno, i očevi mogu prisustvovati časovima.

Ako birate sami školu za trudnice važno je da tu dobijete informacije (pored osnovnih) koje najviše zanimaju trudnice: kako tačno prepoznati trudove (razlika između lažnih i pravih), kako teče normalan porođaj, koje su najbolje tehnike da ublažite bol, kako da se pripremite za porođaj (šta sve trebate poneti), kako da najbolje angažujete partnera i bližnje da vam pomognu.

Poželjno je i da dobijete bar prve i osnovne informacije o tome šta vas čeka u prvom mesecu sa vašom bebom.

Zašto su važne?

Većina žena ima problem da se same pravilno pripreme. Neke traže informacije na pogrešnim mestima i ne mogu da se disciplinuju da rade vežbe (posebno ne Kegelove koje uveliko mogu olakšati sam porođaj i umanjiti mogućnost “pucanja”).

Da, vi ćete se poroditi i bez škole za trudnice, ali možete biti mnogo bolje pripremljeni i fizički i psihički.

Škole se, ipak, preporučuju jer na jednom mestu imate sve – filtrirane i proverene informacije (nema “češljanja” po internetu), savete stručnjaka, vežbe i proverenu pripremu. I doktori ih savetuju jer se pokazalo da su trudnice koje su pohađale škole zaista bolje pripremljene.


Škola koja se već par godina unazad izdvaja po svojoj specifičnosti, drugačijem načinu rada i stručnjacima, koji obuhvataju sve oblasti relevantne trudnicama i tatama, je svakako škola "Mamin san" iz Beograda. Škola je nastala pre 2 godine, sa ciljem da trudnicama i tatama maksimalno olakša porođaj i prve dane sa bebom, da ih upozna sa svm situacijama kroz koje mogu proći i sa kojima će se susresti onog trenutka kada postanu roditelji.

Program škole obuhvata sledeće:

1. Škola za roditelje na početku trudnoće - početni kurs

Najkorisnije je početi edukaciju na početku trudnoće. Trudnice i njihovi partneri će na početnom kursu saznati sve o toku trudnoće, o pravilnoj ishrani, o zdravom načinu života, o nezi i rekreaciji u trudnoći.

2. Priprema za porođaj i dolazak bebe - drugi kurs

Posle 30. nedelje trudnoće počinje drugi kurs škole roditeljstava, a to je priprema trudnice i njenog partnera za porođaj i period posle rođenja deteta. Polaznike upoznajemo sa preostalim danima sa periodom posle porođaja - babinama, sa ulogom roditelja, ishranom porodilje, sa negom i ishranom novorođenčeta, dojenje, tehnika dojenja i izmlazavanja, nega pupcanog patrljka, široki povoj, vežbe kukova.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara