JUNGLE PRIČE
24.11.2016.

Zvečka razvija sluh i koncentraciju

24.11.2016.

Pogled iz kolevke

Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće njene mogućnosti za igru. S takvim igračkama dete može da se zabavi na raznorazne načine u zavisnosti od svoje mašte i raspoloženja.

Osnovni tipovi igračaka za decu od 0 do 12 meseci

Zvečke – doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.

Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica – doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja.

Ako je igračka u obliku vrteške, odojče stiče umeće da je prati pogledom ukrug.

Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Za decu od 1. do 3. godine

Igra mališana u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Tada dete otkriva da na nov način „barata“ predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se oseti samostalnim i sigurnim u svoje snage.

Piramida – Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dete treba da naniže koturove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči mališana da zapaža razmere predmeta po veličini i boji, razvija „sitnu“ motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.

Kocke – U početku se dete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim se ređaju jedna na drugu i na kraju koriste kao „građevinski“ materijal za kuće, zamkove, nebodere i sl.

Automobili – razvijaju motoriku i bude maštu. Mališani često sebe zamišljaju kao vozača i uvežbavaju društvene uloge.

Lutke – služe kao zamena za čoveka, a dete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast

Predškolski uzrast (od 3 do 7 godina) je veoma značajan u životu deteta i utiče na njegov dalji razvoj. Mališan već oseća svoju samostalnost i oseća snažnu potrebu da je ostvari.

Osnovni tipovi igračaka za dete od 3 do 7 godina

Konstruktorski kompleti – konstruisanje je najznačajniji vid delatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža detetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentiše. Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke za ovaj uzrast, zahtevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više mališana, ali i za individualnu aktivnost.

Slagalice – formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umeće da se zadaci rešavaju postepeno, u etapama, uvežbavaju detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara