JUNGLE PRIČE
24.09.2017.

6 koristi dojenja za majku

24.09.2017.

Svi pričaju o tome kakve sve koristi bebe imaju od dojenja, ali da li ste znali da postoje značajne prednosti i za majke koje doje?

Znamo da je dojenje nije lako zato smo za Vas spremili ovu priču kako bi istakli neke od neverovatnih prednosti koje dojenje donosi majkama i ujedno Vam damo dodatnu motivaciju da u dojenju istrajete.

1. Smanjen rizik od raka. Istraživanja su dokazala da žene koje su dojile imaju smanjen rizik od dobijanja  pred-menopauzalnog i post-menopauzalnog raka dojke ili jajnika. Tokom dojenja ne dolazi do ovulacije, izloženost lučenju hormona poput estrogena tokom života je smanjena i samim tim se smanjuju šanse za obolevanje od ovih tipova raka.

2.Jače kosti. Dugoročno dojenje štiti od osteoporoze. Skorija istraživanja pokazuju da neretko tokom dojenja kod majke dolazi do smanjenja koštane mase, ali se zato nakon prestanka gustina kostiju vraća na nivo pre čak i viši.

3. Psihološke koristi. Dojenje podstiče lučenje pojedinih hormona kod majke i bebe. Oksitocin pomaže u oslobađanju stresa, podstiče ljubav, poverenje i jaku emotivnu povezanost između majke i bebe. Takođe je i ključni hormon odgovoran za dojenje i za vraćanje materice na veličinu na kojoj je bila pre trudnoće. Holecistokinin je još jedan hormon koji se luči tokom dojenja i kod majke i kod bebe što dovodi do umirenja i blagostanja. Studije su pokazale da dojenje smanjuje rizik od postporodjanje depresije.

4. Smanjen rizik od dijabetesa tipa 2. Dojenje smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod žena. Kod žena koje već imaju dijabetes tipa 2 dojenje povećava osetljivost na insulin, što dovosi do smanjenja ozbiljnosti te bolesti. Za žene koje su razvile gestacijski dijabetes tokom trudnoće, dojenje smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije, ako isključivo doje najmanje tri meseca. Zanimljiva je i činjenica da dojenje štiti od razvoja dijabetesa bebe čije majke imaju tu bolest.

5. Više sna. Da, dobro ste pročitali. Brojne studije utvrdile su da roditelji čije bebe isključivo doje  spavaju više nego roditelji beba koje dobijaju dohranu. Sveže mleko je uvek dostupno: bez flašica, merenja ili čišćenja, što može napraviti ogromnu razliku, posebno u sred noći.

6. Sagorevanje kalorija. Studije pokazuju da žene koje doje gube težinu brže i zdravije nego žene koje ne doje. Dojenjem majka u proseku sagori 200 do 500 pa čak i više kalorija na dan. Dakle i bez pridržavanja dijetetskog režima ishrane - što se u prva dva meseca nakon porođaja ne preporučuje - i samo dojenje će biti od velike pomoći za održavanje telesne kilaže.

Ovo su samo neke od predivnih prednosti koje majke mogu dobiti dojenjem. Kako se u budućnosti bude sprovodilo više istraživanja, lista pogodnosti za majke, bebe i samim tim i ceo svet će samo rasti.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara