JUNGLE PRIČE
19.04.2022.

Montesori preporuke za uređenje sobe i odabir kreveta

19.04.2022.

Prednosti primene Montesori metoda u odgajanju dece su brojne, ali često se roditelji ne usuđuju da ih primenjuju zato što su toliko različiti od tradicionalnih. Tako je i kada je u pitanju uređenje sobe i odabir kreveta.

Sloboda i miran san

Ono što je uvek u fokusu kada govorimo o Mariji Montesori i njenim idejama, koje žive više od jednog veka, je sloboda. Montesori kreveti deci omogućavaju potuno slobodno kretanje, jer se nalaze gotovo na podu. Kada se probude, deca mogu sići sa kreveta i nastaviti sa igrom ili potražiti roditelje, pa nakon buđenja neće briznuti u plač. Osim toga, posmatranjem kretanja beba u snu zaključeno je da se beba dok spava neće mnogo pomerati u stranu, ali će se zato okretati u krug, oko pupka kao oko svoje ose, i do 360 stepeni, što u Monesori krevetu može raditi nesmetano.

Montesori kreveti se preporučuju za bebe već od četvrtog meseca i poželjno je da se u njima nalaze jastuci ili ogradice sa kojima će činiti udobno i sigurno okruženje. Istraživanja su pokazala da ovako namešten krevet izuzetno povoljno utiče na psihološki razvoj dece, kao i na mirniji san. Beba će uskoro početi da spava celu noć bez buđenja, a i ukoliko se probudi velika je verovatnoća da će se ponovo sama uspavati. Za period do četvrtog meseca preporučuje se spavanje u kolevci/korpi, koje će biti postavljena u istoj sobi u kojoj će beba kasnije spavati, kako bi se navikla na atmosferu te sobe. Uređenje sobe po Montesori metodu predviđa još i postavljanje plastičnog ogledala i police sa knjigama, koja bi deci bila pristupačna već od perioda kada počinju da puze. Još jedna od stvari koje možete uraditi za svoje dete kako biste mu podarili bezbrižan san je ponavljanje istih stvari kao rutine pre spavanja, na primer: večera, kupanje, čitanje priče, odlazak na spavanje.

 

Pogledajte našu ponudu "BimBidreams" Montesori kreveta, kolevki i ogradica i uredite sobu Vaših mališana po Montesori metodu za bezbrižno i srećno odrastanje.

Sačuvano u omiljne
Set sadrži: jastuk jorgan 120x150 ogradicu 38x200x3
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.150,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Set sadrži: jastuk jorgan 120x150 ogradicu 38x200x3
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.150,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara