JUNGLE PRIČE
10.05.2022.

Nosiljke za bebe - kako odabrati pravu?

10.05.2022.

               

             

Kada postanete roditelj vaš život se menja iz korena, potrebe novog člana porodice postaju prioritet, a za vaše stare navike često ne ostane dovoljno vremena. Ipak, ukoliko ste navikli da stalno budete u pokretu i vodite aktivan život, da šetate i provodite dosta vremena u prirodi, to možete nastaviti da radite i sa vašom bebom. Rešenje je nosiljka za bebe.

Sa nosiljkom za bebe, beba će provoditi vreme u dodiru sa mamom i tatom, koji je veoma bitan za njen razvoj u prvim danima, a roditelji mogu nesmetano obavljati svoje aktivnosti, kod kuće ili van nje.

Pre nego što odaberete odgovarajuću nosiljku, potrebno je da znate nekoliko stvari, kako biste odabrali onu koja odgovara i vašoj bebi i vama.

Uzmite u obzir uzrast bebe. Za tek rođene bebe, sve do četvrtog meseca, preporučuju se mekane nosiljke, marame, sa prstenovima ili bez njih, a nešto kasnije mogu se koristiti mei tai ili čvrsta nosiljka-kengur. Postoje i kenguri za novorođenčad, kao i oni kod kojih se sedište za bebu može prilagođavati njenom uzrastu, tako da prati njen rast i razvoj.

Drugo na šta bi trebalo obratiti pažnju jesu pravilan položaj bebe i udobnost, kako za bebu tako i za mamu i tatu. Odaberite nosiljku koja će vašoj bebi pružati odgovarajuću potporu a omogućiti dovoljno prostora za slobodne pokrete. Kada je beba okrenuta stomakom ka nosaču, bitno je da bude ispružena, jer se svakim pokretom i korakom nosača razvijaju i njeni stomačni mišići, kao i da ima odgovarajuću podršku za glavu. Kada je u kasnijem periodu okrenuta leđima prema nosaču, bitno je da ima pravilno držanje leđa, potpuno ravno. Prednost pojedinih kengura je što imaju ergonomsko sedište, koje obezbeđuje pravilan položaj kukova bebe u obliku slova „M“.

Što se udobnosti za roditelje tiče, kada se radi o kenguru, poželjno je da ima udobne i mekane kaiševe za ramena, kao i široki pojas za struk, koji će deo tereta nošenja bebe prebaciti na bokove. Ukoliko će nosiljku nositi i mama i tata, obratite pažnju na to da li se dužina kaiševa može podešavati, većina nosiljki ima tu mogućnost.

S obzirom na to da je, kada se radi o deci, bezbednost uvek na prvom mestu, pre nego što krenete u avanturu sa svojim mališanom pobrinite se za to da su svi kaiševi, kopče i prstenovi pričvršćene kako treba. Poželjno je istražiti i od kojih materijala su marama ili čvrsta nosiljka napravljene, kako bi vaša beba imala prijatan dodir na koži i kako joj tokom letnjih dana ne bi bilo previše toplo.

Pre nego što odlučite da li je za vas više marama ili čvrsta nosiljka, potrebno je da znate i to da je ukoliko mama želi da doji bebu prilikom nošenja, bolji izbor marama. S druge strane, ukoliko volite jednostavnost i niste raspoloženi za učenje postupka vezivanja marame, koji se može činiti komplikovanim, ipak odaberite čvrstu nosiljku u kojoj je postavljanje bebe brzo i lako. 

Tipovi nosiljki

Marama je dugačak komad tkanine, čak i do 5 metara, u kome možete nositi bebu već od rođenja. Potrebno je savladati uputstvo za upotrebu, ali jednom kada to uradite pruža najviše mogućnosti za nošenje.

Sling je kratka marama sa dva aluminijumska prstena pomoću kojih se nosiljka vezuje i podešava. Nosi se na jednom ramenu, tako da se težina raspoređuje dijagonalno. Podešava se brže od marame, a bebe se u njoj mogu nositi od rođenja do težine od 20 kilograma.

Kengur nosiljka je kompaktna, čvrsta nosiljka za decu sa kopčama. Postoje one za novorođenčad i one za stariju decu, do 12kg, kao i veoma praktične kengur nosiljke kod kojih se sedište prilagođava uzrastu deteta. Iako postoji više mogućnosti, preporučuje se da se dete duže nosi okrenuto stomakom ka nosaču, jer je u suprotom opterećenje mišića veće.

Mei tai je kombinacija čvste nosiljke i marame. Umesto kopči ima trake koje se vezuju na različite načine. Osigurava dobar položaj kukova, ali bebe se u njoj mogu nositi tek kada steknu dobru kontrolu vratnih mišića. Nudi različite mogućnosti nošenja: napred, na boku ili na leđima.

Istražite našu bogatu ponudu nosiljki i odaberite onu koja zadovoljava sve potrebe vaše bebe i koja se najviše uklapa u vaš životni stil.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara