JUNGLE PRIČE
20.05.2022.

Spremite se za vožnju sa mališanima - sve o autosedištima

20.05.2022.

   

 Kada sastavljate spisak za kupovinu bebi opreme jedna od stavki kojoj bi trebalo posvetiti možda i najviše pažnje je kupovina autosedišta. S obzirom na to da će vam biti potrebno već tokom prve bebine vožnje od porodilišta do kuće, potraga za odgovarajućim autosedištem počinje još tokom trudnoće. Kasnije se sedište koristi svaki put kada je beba u autu, bilo da se radi o kraćoj ili dužoj vožnji, odlasku kod bake i deke ili odlasku na godišnji odmor. Korišćenje autosedišta propisano je zakonom, ali i da nije tako tu je odgovornost roditelja da brinu o bezbednosti svoje dece u svakoj prilici. 

     Kako dete raste potrebno je menjati autosedište, tako da uvek odgovara uzrastu deteta i njegovim potrebama i koristiti ga sve dok dete ne napuni 12 godina ili ne dostigne visinu od 150cm (prilikom vezivanja pojasom automobila donji kaiš prelazi preko kukova, a ne preko stomaka, a dijagonalni preko grudi i ključne kosti, a ne preko vrata).

     Autosedišta se prema uzrastu dele na pet grupa.

     Grupa 0 za decu od rođenja do 10kg (od 0 do 9 meseci), podrazumeva sediše sa ravnim dnom, pre svega predviđeno za prevremeno rođenu decu. Postavlja se u smeru suprotnom od smera vožnje.

     Grupa 0+ za decu od rođenja do 13kg (od 0 do 18 meseci) predviđa vožnju dece u tzv. položaju fetusa, koji će im omogućiti maksimalnu zaštitu. Sedište se kao i kod grupe 0 postavlja u suprotnom smeru. Sedišta iz prve dve grupe imaju ručku za nošenje, koja će omogućiti lakše prenošenje, a često su i deo 3 u 1 sistema, pa se lako mogu postaviti na ram kolica. 

     Grupa 1 odgovara deci od 9 do 18 kg (od 9 meseci do 4 godine), a sedišta iz ove grupe se mogu koristiti i u smeru vožnje i u suprotnom smeru.

     Grupu 2 predviđenu za nešto stariji uzrast, od 15 do 25kg (od 3 do 7 godina), čine sedišta u kojima se dete može vezivati ili pojasom sa sedišta ili pojasom iz automobila i okrenuta su u smeru vožnje.

     U grupa 3, od 22 do 36kg (od 6 do 12 godina), spadaju sedišta poznatija kao busteri. Mogu imati naslon ili biti bez njega, a bezbednija verzija je ona sa naslonom, jer dodatno štiti dečiju glavu. Postavljaju se samo u smeru vožnje.

     Postoje i veoma funkcionalna autosedišta koja uz mala prilagođavanja mogu biti svrastana u više od jedne grupe. 

     Pored vremena koje izdvojite da odaberete odgovarajuće autosedište, koje će biti i sigurno i udobno, izdvojite i vreme da proučite kako se sedište postavlja i koje su njegove funkcije prateći uputstvo proizvođača. Veoma je bitno da je autosedište pravilno postavljeno na sedište automobila i da je pravilno pričvršćeno pojasevima. Treba voditi računa o tome da nijedan pojas nije upreden, da su provučeni kroz za to predviđene otvore i da su dovoljmo zategnuti. Kako to nije uvek jednostavno postići, javila se potreba za drugim načinom postavljanja - uz pomoć Isofix baze.

     Isofix baza je specijalno dizajnirano postolje koje se postavlja u auto, na zadnje sedište i između prednjeg i zadnjeg sedišta, a autosedište se postavlja na nju. Postavljanje se vrši veoma jednostavno, a pre nego što se odlučite za kupovinu baze proverite da li vaš auto ima otvore predviđene za to. Bitno je napomenuti još i to da isofix baza ne pruža dodatnu bezbednost u odnosu na korišćenje pojaseva, glavna prednost je u tome što je manja verovatnoća da će doći do lošeg postavljanja.

     Prilikom kupovine obratite pažnju na to da je sedište usklađeno sa ECE regulativama Ujedinjenih nacija R44.03 i R44.04. Najnoviji i-Size standard predviđa vožnju deteta u suprotnom smeru sve do 15kg, obavezno korišćenje isofix baze i dodatno se bavi zaštitom od bočnih udara. Tako da sedišta koja imaju ovu oznaku vašem detetu pružaju dodatnu sigurnost. Treba znati još i to da svako sedište ima svoj rok trajanja izvan koga ga ne bi trebalo koriatiti. 

      Ukoliko vašim mališanima želite da pružite dodatnu udobnost odaberite autosedišta koja imaju opcije kao što su instaliranje dodatka za novorođenče, naginjanje sedišta u položaj za spavanje, podešavanje naslona za glavu i mogućnost skidanja i pranja navlake. A tu je i posebno dizajnirana dodatna oprema poput ogledala za auto uz pomoć kojeg ćete moći da vidite bebu na zadnjem sedištu bez okretanja ili rashladna navlaka koja će vožnju u sedištu tokom letnjih dana učiniti prinatnijom.

     Jungle Baby je proizvođač i uvoznik velikog broja različitih modela autosedišta vrhunskog kvaliteta, koja će vašim mališanima pružiti bezbednu i ugodnu vožnju. Istražite našu ponudu i odaberite model koji vama najviše odgovara.

Sačuvano u omiljne
Grupa 0 kg+ 417102
Joie Stages je sjajan saputnik, stvoren da prati rast deteta od rođenja do 7 godina. Sa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grupa 0 kg+ 418755
Cybex Aton 5 je ultra lagano i prostrano autosedište, koje pruža maksimalnu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
20.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grupa 0 kg+ 339306
Najsavremenije sigurnosne karakteristike: » Odobrena prema najnovijem standardu U...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
33.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grupa 0 kg+ 107627
U Joie i-Level autosedištu vaša beba će biti potpuno sigurna zahvaljujuć...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
37.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
GB
Grupa 0 kg+ 108125
Vaya i-Size je namenjeno deci od rođenja do 18 kg (otprilike 4 godine) Dobitni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
64.990,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara