JUNGLE PRIČE
20.06.2019.

Šest znakova da vašoj bebi rastu zubići

20.06.2019.

Početak rasta zubića može biti naporan period kako za bebe tako i za roditelje. Spremili smo za Vas par saveta kako da prepoznate da je beba u ovoj fazi i kako da joj pomognete. 

U mnogim slučajevima novi roditelji mogu biti zbunjeni i mogu propustiti neke od ranih znakova ove prirodne razvojne faze. Približno dve trećine beba pati od problema povezanih sa zubima, kod ovih bebica važno je da roditelji nauče da rano uoče simptome, kako bi izbegli bilo kakvu nepotrebnu nelagodu ili bol deteta, ali takođe da izbegnu i da sami budu uznemireni.

Prepoznavanje znakova rasta zubića

Kod većine beba prvi zubići kreću da rastu sa šest meseci, mada se prvi zubi mogu pojaviti u bilo koje vreme između bebinog trećeg i četrnaestog meseca. Zubi se obično pojavljuju u parovima, najčešće počevši od donjih, pa zatim i gornjih centalnih sekutića. Većina beba je lako razdražljiva i pojačano balavi kada krenu da joj niču zubići, ali simptomi se mogu razlikovati od bebe do bebe.

Šest mogućih znakova su:

1) Potreba za glodanjem - Pritisak zuba koji se pojavljuje ispod desni može biti ublažen glodanjem

2) Nadute desni - Pre nego što novi zub nikne, može prouzrokovati crvenu, otečenu, modričastu površinu na bebinim desnima. Ponekad kada desni jako oteknu možemo nazreti novi zubić koji samo što nije probio. 

3) Pojačano balavljenje - Povećana pljuvačka može nagovestiti novi zub - ali je to takođe i normalna faza u bebinom razvoju, tako da često ne mora da nužno određuje početak rasta zubića. Ne postoji način da se utvrdi da li je bebina pljuvačka rezultat rasta zuba ili ne, ali vrlo verovatno da jeste ako takođe primetite i

4) Nervozu, posebno noću - Erupcija  zubića (kada se zub kreće kroz kost i desni) nastoji da se odvija u fazama, sa više aktivnosti noću nego tokom dana, tako da beba može biti nervoznija u večernjim satima.

5) Vučenje uha - Iako može biti i znak infekcije uha, vučenje može biti simptom rasta zuba jer bol iz vilice prelazi u ušni kanal

6) Promena u navikama - Bebe koje jedu čvrste hranu možda će više želeti da se hrane flašicom, jer kašika iritira njihove upaljene desni.Kod drugih beba može doći do suprotne pojave jer će im prijati pritisak kašičice na desni. Kod beba koje majke doje ili koje piju mleko na flašicu aktivnost sisanja može prourokovati neugodan pritisak na desni i ušne kanale.

Kako pomoći bebi koja prolazi kroz ovu fazu?

Da li ste znali da 1 od 5 roditelja ne primeti da bebi rastu zubići sve dok ne vide zub koji je nikao. Ako je vaša beba pošela da pokazuje znakove rasta zubića, ponudite joj glodalicu koju prehodno možete rashladiti u frižideru. U nastavku pogledajte predlog idealnih glodalica za vašu bebu

 

 

 

Sačuvano u omiljne
Glodalice 115116
Namenjena bebama od rodjenja Mekana silikonska glodalica omogućava masiranje bebihih...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
780,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Glodalice 113015
Playgro glodalica u obliku pčelice ispunjena vodom savršena za umirenje beb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
690,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara